Dokter schrijft ziektebriefje voor 5 euro

Bij sommige huisdokters in Brussel kan je op eenvoudig verzoek en tegen betaling van 5 euro een doktersbriefje krijgen, ook al ben je niet ziek. Dat blijkt uit een undercoverreportage van de RTBF. Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx neemt de zaak ernstig en wil iets doen aan deze vorm van sociale fraude.

ikerremans

Met name in scholen in Brussel circuleren namen van huisdokters die tegen de betaling van 5 euro in het zwart een doktersbriefje afleveren. De RTBF ging langs bij een arts in Laken, en stond enkele minuten later alweer buiten met een doktersbriefje voor drie dagen. Volgens de Franstalige openbare omroep gaat het wel degelijk om een geconventioneerde arts, met RIZIV-nummer, wiens naam in de databank van de Orde van Geneesheren zit.

Minister Onkelinx laat weten geschandaliseerd te zijn door de inhoud van de reportage. Ze spreekt over valsheid in geschrifte en sociale fraude en zegt een klacht tegen onbekenden te zullen indienen als de identiteit van de huisdokter in kwestie onbekend blijft. Ze wil met de Orde van Geneesheren ook bekijken of het mogelijk is de wetgeving te verbeteren en de controles op te drijven.

Dokter Roland Lemye van de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten zegt dat de arts in kwestie een disciplinaire sanctie riskeert van de Orde van Geneesheren. Die kan gaan tot twee jaar het beroep van geneesheer niet meer mogen uitoefenen. Volgens hem wordt de ethiek duidelijk met voeten getreden, maar blijft het een uitzonderlijk geval. De meerderheid van de huisartsen handelt nog altijd in eer en geweten en gaat zeer nauwgezet te werk, luidt het.

Belga

Foto AS

MEER OVER Brussel

Nu in het nieuws