1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Man meet de wolken aan de Melkerij

Het bekende beeld "De man die de wolken meet" van kunstenaar Jan Fabre is te bewonderen in de Melkerij in het Peerdsbos. Uitbater Wilfried Keteleer plaatste het op de stam van een oude linde.

Jan Brys

De kruin van de oude linde was aangetast door zwammen en werd dus uit veiligheidsoverwegingen verwijderd. Maar de stam is nog sterk en gezond. Eigenlijk is die boom op zich al een monument", zo opent Keteleer zijn verhaal.

"Het beeld van Jan Fabre komt voor een periode van tien jaar naar de Melkerij. We hebben het in bruikleen. Op de stam van de oude linde heeft het beeld een prominente plaats. Het past ook volledig in de filosofie van Jan Fabre. Hij heeft het over hortus corpus, kunst en natuur verenigd. Voor ons staat het beeld symbool voor hoop op een betere wereld en toekomst voor onze kinderen", zo vervolgt Wilfried Ketleer.

Het beeld van Jan Fabre is geïnspireerd op het verhaal van "The birdman of Alcatraz". Dat verhaal is ook verfilmd. Een gevangene in Alcatraz bestudeert de vogels die hij elke dag ziet. Na jaren wordt hij een bekend ornitholoog. Bij zijn vrijlating vraagt men hem wat hij nu met d erest van zijn leven zal aanvangen. "Ik ga de wolken meten", zo antwoordt de man.

"Aan De Melkerij nodigt het beeld uit om even stil te staan bij de natuurelementen. We moeten onze plaats in de wereld en in de maatschappij leren kennen en onze dromen trachten waar te maken, ook al lijkt dat een onmogelijke opdracht", zo voegt Wilfried Keteleer er nog aan toe.

Jan Brys

Foto's Dirk Kerstens

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio