Vande Lanotte wil milities tegen piraterij

Vande Lanotte wil milities tegen piraterij

Vande Lanotte wil milities tegen piraterij

Print
Federaal minister van Economie Johan Vande Lanotte (sp.a) is voorstander van gewapende privémilities aan boord van Belgische schepen om ze te beschermen tegen piraterij op zee.

De minister, die ook bevoegd is voor maritieme mobiliteit, heeft de Belgische reders dinsdag na overleg beloofd dat hij hun vraag om gewapende beveiliging aan boord van schepen onder Belgische vlag zal verdedigen op de ministerraad. Dat meldt een krant van De Persgroep.

De Belgische wetgeving verbiedt wapens aan boord, maar steeds meer landen - Noorwegen, Denemarken, Luxemburg, Spanje, Italië, Cyprus en Malta - voeren ze in omdat de piraterij escaleert. De Belgische reders dringen al maanden aan op een gelijkaardig regime.

"We zien dat schepen met 'private armed guards' aan boord niet meer worden aangevallen door piraten", zegt Peter Vierstraete, de voorzitter van de Belgische Redersvereniging. "De piraten weten perfect welke vlaggen wapens aan boord toestaan."

De piraterij op zee concentreert zich vooral rond de Indische Oceaan, met de kust van Somalië als belangrijkste centrum.

Foto Belga

MEEST RECENT