1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Beke plant gesprek met Torfs - Ergün Top steunt dissident

CD&V-voorzitter Wouter Beke heeft Rik Torfs uitgenodigd voor een goed gesprek. De CD&V-senator haalde afgelopen weekend fors uit naar zijn partij en dat viel bij de partijtop niet in goede aarde. Enkelingen, zoals Ergün Top, steunen Torfs wel.

jrosquin

Senator Rik Torfs verwijt zijn partij een gebrek aan zelfvertrouwen en ideologisch profiel.

“De CD&V zit opnieuw in de regering, het is opnieuw business as usual, particuliere belangen primeren soms zelfs op het algemeen belang.”

Beke oneens

CD&V-voorzitter Wouter Beke is het helemaal niet eens met Torfs. Beke wil weten of er niets anders aan de hand is. Worstelt Torfs met niet-ingevulde ambities? Daarom heeft hij de senator uitgenodigd voor een gesprek. Sancties komen er niet. Zo zit de CD&V niet in mekaar.

STANDPUNT: "Als Torfs verdwijnt is het maar zo"

Antwerpse sp.a/CD&Vlijst

Rik Torfs vindt voorts de sp.a/CD&Vlijst maar niks. Onder de Antwerpse mandatarissen is er wél een breed draagvlak voor. Alleen Ergün Top windt er geen doekjes om: “Torfs zegt wat ik niet durfde zeggen.”

“Het samengaan van CD&V met sp.a in Antwerpen is een vorm van prostitutie", stelde Torfs in De Standaard. “Torfs zit ernaast als hij zegt dat wij op een socialistische lijst gaan”, reageert havenschepen Marc Van Peel.

Lokaal voorzitter Boudewijn Muts gebruikt scherpere bewoordingen: “Prostitutie? Een wit konijn spreekt grove taal die niet bij onze partij hoort. Wat Torfs zegt, slaat nergens op."

Top: "Torfs heeft groot gelijk"

De meeste Antwerpse CD&V-mandatarissen lijken dit standpunt te volgen. De voorbije week vertrok er een brief naar de leden, waarin ze de “radicale keuze” om de lijst te delen met sp.a verdedigen.

Eén naam ontbreekt op de brief: die van raadslid Ergün Top. “Ik geef Rik Torfs groot gelijk”, zegt hij in Gazet van Antwerpen. “Hij beseft tenminste wat er leeft bij de mensen, omdat hij nog niet in de ivoren toren van de politiek zit. Als hij de term ‘prostitutie’ gebruikt, zegt hij wat ik ook meteen dacht, maar niet durfde zeggen uit eerbied voor de leeftijd van Marc Van Peel.”

Het is nu wel zeker dat Top uit de CD&V stapt. “Ik ben niet links en ga dus niet op een socialistische lijst staan. Ik stop met de politiek, tenzij ik nog iets kan betekenen bij de N-VA. Of bij Open Vld, want door de komst van Annemie Turtelboom wordt die partij een interessante speler.”

ED, LM Foto's Belga

Lees ook: 'Rik Torfs verkijkt zich op de Antwerpse situatie'

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio

MEER OVER CD&V