Figurentheater De Maan dreigt subsidies te verliezen

Figurentheater De Maan dreigt zijn jaarlijkse subsidie van 250 000 euro te verliezen. De subsidiecommissie van de Vlaamse overheid gaf De Maan een negatief preadvies. Daardoor staat de toekomst van het figurentheater op het spel.

Christof Willockx

Zakelijk leider van Figurentheater De Maan Bart Mertens schrok vorige week toen hij het negatieve preadvies van de subsidiecommissie onder ogen kreeg.

"Ik kan het niet geloven. De commissie, die uit zestien afgevaardigden uit de cultuursector bestaat, stelt dat de artistieke kwaliteit van onze voorstellingen niet hoog genoeg is. Dat is een volkomen subjectief gegeven.

Ze zegt ook dat we te veel schoolvoorstellingen spelen. Maar kinderen zijn nu net ons doelpubliek." Volgens Mertens bereikt De Maan wel degelijk een groot publiek. "De commissie stelt dat we te weinig zichtbaar zijn voor een groot publiek, terwijl we jaarlijks naar schatting vierhonderd voorstellingen spelen en daarmee zo'n 40 000 mensen bereiken."

Reageren

De commissie heeft enkel een preadvies uitgesproken. Figurentheater De Maan krijgt tot eind deze week de tijd om een antwoord op het preadvies te formuleren. "Vier jaar geleden gaf de commissie ons ook een negatief preadvies. Na onze opmerkingen hebben we toch nog een positief advies gekregen. Nu willen we opnieuw stevig reageren op de kritiek die we hebben gekregen. In juni zal Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege bekend maken wie volgend jaar een subsidie krijgt en wie niet", zegt Bart.

Kleinschalige projecten Als De Maan zijn subsidie van de Vlaamse overheid zou verliezen, heeft dat ernstige gevolgen voor de werking van het figurentheater. "We zouden ophouden te bestaan in onze huidige vorm. We zouden dan sowieso andere geldschieters moeten zoeken en enkel kleinschalige projecten kunnen uitwerken. Van onze werkingsmiddelen worden vandaag zeven voltijdse arbeidskrachten betaald."

CWil

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio