Burgemeester Uyttersprot slaat terug op carnaval Aalst

Print

Burgemeester Uyttersprot slaat terug op carnaval Aalst

Zondagavond omstreeks 21.15 uur is de 84ste carnavalsstoet van Aalst feestelijk afgesloten. Maar liefst 70 groepen trakteerden de toeschouwers op een kleurrijk spektakel. Ook dit jaar waren heel wat prominenten aanwezig op de eretribune, er werden amper incidenten gemeld.

De stoet nam zoals elk jaar weer de actualiteit op de korrel. Onder meer de aanslepende regeringsvorming vormde het mikpunt van spot. Maar door het "torenfilmpje" dook ook burgemeester Ilse Uyttersprot vaak op in de stoet. Zelf relativeerde ze door naar de stoet te komen, verkleed als jonkvrouw, mét toren op de rug.

125 agenten

Vanaf dit jaar is het Vredeplein opgevat als een tweede volwaardig feestplein. Hier gelden dan ook dezelfde regels als op de Grote Markt. Megakarren worden er geweerd. Het verkeer tijdens carnaval rond Aalst verliep vlot: 50 voertuigen werden getakeld, dit gebeurde enkel waar de voertuigen de algemene veiligheid of de doorstroom van de stoet in het gedrang brachten.

Tijdens de stoet waren vier kindjes even hun ouders kwijt, maar vrijwel meteen konden zij herenigd worden met hun ouders. De brandweer hoefde geen interventies uit te voeren.

De hulpposten van Het Rode Kruis Vlaanderen voerden 24 verzorgingen uit, zeven personen werden afgevoerd naar de spoeddienst van een Aalsters ziekenhuis. Ook tijdens deze editie van carnaval gaan de WHISKY-ploegen op pad. Politieagenten voeren verkleed controles uit, dit om handelaars op te sporen die ondanks het verbod toch sterke drank verkopen aan minderjarigen. De WHISKY-ploegen troffen drie minderjarigen aan in het bezit van alcohol.

Om Aalst carnaval veilig te laten verlopen werden zondag 125 politiemensen, 25 personeelsleden van de brandweer en 96 medewerkers van Het Rode Kruis Vlaanderen ingezet. In de nacht van zondag op maandag worden twintig politiemensen ingezet.

Prins Carnaval is voor het eerst in de geschiedenis van het Aalsterse carnaval een vrouw. Prins Stephanie Daeleman kreeg zaterdagavond al uit handen van de burgemeester de sleutels van de stad. Vorig jaar kreeg Aalst een plaats op de Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van Unesco.

Foto Belga

MEEST RECENT