AquaFlanders waarschuwen voor onopgemerkte waterlekken

De Vlaamse drinkwaterbedrijven, verenigd in het platform AquaFlanders, waarschuwen donderdag in een persbericht voor onopgemerkte lekken in waterleidingen ten gevolge van de voorbije vorst- en dooiperiode.

drombouts

Hoewel het aantal oproepen voor lekken niet hoger ligt dan bij vorige vorstperioden, stellen de bedrijven momenteel een hoge afname van water vast, vergelijkbaar met het piekverbruik tijdens droge zomerperiodes.

In de waterleidingen kunnen op zwakke plaatsen scheuren ontstaan wanneer het water bevriest en uitzet. Ook tijdens de dooiperiode kunnen waterlekken voorkomen, omdat het water in de leidingen niet gelijkmatig dooit en zo spanning in de leiding veroorzaakt.

Om hoge waterfacturen te voorkomen, roepen de bedrijven op om de waterleidingen en -toestellen te controleren, zeker als die zich in kelders, leegstaande panden, vakantiewoningen bevinden of als het om leidingen naar tuinhuizen en zwembaden gaat.

Als de watermeter toch blijft draaien op een ogenblik dat er geen verbruik is en alle afnamepunten toegedraaid zijn, zit er vermoedelijk een lek op de binneninstallatie.

Foto Wim Hendrix