Loodsen: "Afleiden MSC-schepen bewijst ons gelijk"

Loodsen: Afleiden MSC-schepen bewijst ons gelijk

Loodsen: "Afleiden MSC-schepen bewijst ons gelijk"

Print
Antwerpen - Dat rederij MSC, de belangrijkste klant van de Antwerpse haven, zijn schepen afleidt naar andere havens als Rotterdam, bewijst volgens het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen precies datgene waarvoor het Havenbedrijf al lang waarschuwt: "Dit kan niet blijven duren". Omdat de MSC-schepen niet in Antwerpen worden geladen en gelost, vallen meteen 800 havenarbeiders zonder werk.

MSC is in de Antwerpse haven goed voor meer dan de helft van de containertrafiek en meer dan een derde van het totale volume. Bovendien is MSC niet de enige rederij die nu strategische beslissingen neemt, gaf Antwerps havenschepen Marc Van Peel toe op een persconferentie over de acties van het maritieme personeel.

Terwijl vorige week nog de grootste containerschepen ter wereld van rederij Maersk een containerreus van MSC kruisten op de Schelde, haalde de schepen aan, wordt de haven nu gegijzeld. Van Peel verwees bij de beslissing van MSC om schepen af te leiden naar de directe economische schade, naar het onmiddellijk jobverlies van 800 havenarbeiders op de MSC Home Terminal alleen al en naar evenzoveel indirecte jobs die getroffen worden.

Over de aankondiging dat MSC zijn positie in Antwerpen herbekijkt, wilde het Havenbedrijf niet veel kwijt. "In deze context moeten we elke bedreiging ernstig nemen", zei haventopman Eddy Buryninckx. "Want als dit nog lang duurt, haalt men de bedrijfszekerheid van de Antwerpse haven - onze belangrijkste troef - onderuit." Van Peel vulde aan dat MSC volgens hem geen ernstige plannen had om Antwerpen te verlaten.

Lees ook: Haven en werkgevers vormen blok: 'Niet toegeven aan loodsen!'

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio