Spontane staking bij Gentse vzw Ateljee

In verschillende vestigingen van vzw Ateljee in Gent, met ruim 450 personeelsleden de grootste sociale werkplaats in Vlaanderen, is donderdag een spontane staking uitgebroken. Vrijdag leggen alle werknemers het werk neer, zo is bij ABVV vernomen.

"De mensen willen een nettoverhoging van hun loon in de vorm van maaltijdcheques", aldus Ann Deheeger (ABVV-Algemene Centrale). "De mensen werken in verschillende statuten, maar de meeste aan een minimumloon van negen euro bruto per uur, terwijl de levenskosten alsmaar duurder worden. Bovendien hebben de mensen ook weinig perspectief en zijn ze dikwijls in een moeilijke situatie tewerkgesteld."

Woensdag waren er al prikacties bij de arbeiders die het vervoer verzorgen. Die breidden donderdag spontaan uit naar een aantal vestigingen, waarbij arbeiders het werk neerlegden. Dat is onder meer het geval in Dok Zuid, Tarbotstraat en Vlaamse Kaai.

Een overleg met de directie is voor dinsdag gepland. "We hopen dat het vroeger kan plaatsvinden, want de mensen willen staken tot aan het overleg; het zit hen echt diep."

Nu in het nieuws