Sabam voor rechter wegens fraude

Sabam voor rechter wegens fraude

Sabam voor rechter wegens fraude

Print
Auteursrechtenvereniging Sabam moet voor de correctionele rechtbank verschijnen, zo meldt een krant van De Persgroep. De Brusselse raadkamer verwijst Sabam door voor het vervalsen van jaarrekeningen, misbruik van vertrouwen en fraude bij de verdeling van auteursrechten.

De doorverwijzing volgt nadat de Belgische componist Philippe Delhaye in januari 2004 een klacht had ingediend tegen de vereniging omdat hij vond dat die hem benadeelde bij de verdeling van de geïnde auteursrechten. Onderzoeksrechter Frédéric Lugentz begon daarop een onderzoek naar alle geldstromen van Sabam.

Het onderzoek leidde tot een lange reeks klachten. Voor een deel daarvan wordt Sabam buiten vervolging gesteld. Van de 24 klachten blijven er zes over. Maar die zijn niet min, zo luidt het. Zo zou met jaarrekeningen geknoeid zijn om de uitbetaling van smeergeld aan een ambtenaar van Financiën toe te dekken.

In een reactie aan de krant zegt algemeen directeur van Sabam Christophe Depreter dat hij er het volste vertrouwen in heeft dat Sabam kan aantonen dat er niets verkeerd is gebeurd.

Voorzitter

Niet alleen auteursrechtenvereniging Sabam is door de Brusselse raadkamer doorverwezen naar de correctionele rechtbank, hetzelfde geldt voor de voorzitter van haar raad van bestuur tussen 1992 en 2007 en voor de drie mensen die tussen 1992 en 2007 actief waren als financieel directeur bij de vereniging. Dat heeft Belga vernomen van het Brusselse parket.

.

Nu in het nieuws