Vrijwillige chauffeurs OCMW krijgen iPhone

OCMW en Stad Turnhout experimenteren met iPhones voor de vrijwillige chauffeurs van de Minder Mobielen Centrale.

Toon Verheijen

Het gaat om de eerste Belgische toepassing van Apollon I Can Help, een innovatie van het Engelse Logica. Het experiment kadert in een Europees project dat lokaal door Stad Turnhout wordt gepromoot en is erop gericht om de Minder Mobielen Centrale sneller en efficiënter maken. De Minder Mobielen Centrale (MMC) is een pool van 15 vrijwillige chauffeurs, die kunnen gecontacteerd worden om Turnhoutenaren met vervoersproblemen op weg te helpen. Het OCMW fungeert als centrale.

Het bedrijf Logica heeft een applicatie ontwikkeld die de Minder Mobielen Centrale wel bijzonder goed van dienst zou kunnen zijn. Apollon I Can Help is een online toepassing die (nood)oproepen in een welbepaalde regio ontvangt en vervolgens op basis van een aantal voorkeuren automatisch distribueert naar vooraf opgegeven contactpersonen. In Nederland wordt met Apollon I Can Help geëxperimenteerd om, in geval van een medische noodoproep, vrijwillige dokters die toevallig in de buurt zijn snel ter plekke te krijgen - in afwachting van de ambulance.

Het eerste Belgische experiment is dus voor Turnhout met de Minder Mobielen Centrale van het OCMW. Op dit moment moeten ritten bij de MMC twee dagen vooraf aangevraagd worden. Apollon I Can Help kan beschikbaarheid van de chauffeurs echter - uiteraard volgens hun eigen voorkeuren - 24/24 controleren. Zo zou de toepassing er dus voor kunnen zorgen dat hulpvragers veel sneller geholpen worden. Dat zou de MMC ook veel minder tijdsintensief maken voor het OCMW - en dat terwijl de service verbetert. De GPS-functie maakt het overigens mogelijk om samen met de taak meteen ook de juiste route door te sturen naar de iPhone van de betrokken chauffeur.

Afgelopen vrijdag zijn drie vrijwillige chauffeurs met een iPhone uitgerust. Tegen eind maart willen alle betrokken partners een eerste stand van zaken opmaken en de toepassing evalueren.

Toon Verheijen

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio