Nabestaande slachtoffer treinramp Buizingen krijgt vergoeding

Nabestaande slachtoffer treinramp Buizingen krijgt vergoeding

Nabestaande slachtoffer treinramp Buizingen krijgt vergoeding

Print
Geneviève Isaac, die bij de treinramp van twee jaar geleden in Buizingen haar zoon Yohan Van Hemelryck (20) en diens vader Didier verloor, heeft de NMBS voor de politierechtbank van Bergen gedaagd, die een voorlopig vonnis geveld heeft. Dit is donderdag van haar advocaat, Thierry Cordier, vernomen. De vrouw kreeg een gedeeltelijke schadevergoeding toegekend.

"We hadden een procedure ingeleid in januari 2011, op basis van artikel 29 bis van de wet van 1989 (op de automatische schadeloosstelling van zwakke weggebruikers). De politierechtbank van Bergen verklaarde zich bevoegd en oordeelde dat het om een verkeersongeval ging, ook al gebeurde het op een spoorweg", legde de advocaat aan Belga uit.

Bijkomende stukken

"De rechtbank besloot dat de NMBS objectief aansprakelijk was. Een deel van de schadevergoeding werd aan mijn cliënte toegekend. Het andere deel is in behandeling: de rechtbank heeft bijkomende stukken opgevraagd. Het is geen definitief vonnis, maar het is een eerste overwinning", voegde Cordier eraan toe.

Op 9 februari veroordeelde dezelfde rechtbank de NMBS tot de betaling van een vergoeding aan Mathieu Boscariol, een treinbegeleider uit Quaregnon die gewond raakte bij de ramp op 15 februari 2010.

Die dag botsten twee treinen tegen elkaar op de lijn Bergen-Brussel. Daarbij vielen negentien doden en 170 gewonden, van wie er elf zwaargewond waren.

Foto Belga

.

Nu in het nieuws