MR wil geen "recht om niet geboren te worden"

MR wil geen recht om niet geboren te worden

MR wil geen "recht om niet geboren te worden"

Print
Mensen kunnen geen schadevergoeding krijgen omdat ze geboren worden. Dat staat in een wetsvoorstel van Daniël Bacquelaine (MR, foto) dat straks door de Kamer in overweging wordt genomen.

Op 21 september 2010 vond het Brusselse Hof van Beroep in het Rukiyé-arrest dat ieder kind het recht heeft om niét geboren te worden. Het hof kende aan een ongeneeslijk ziek kindje, dat inmiddels overleden was, een schadevergoeding van 89.000 euro toe omdat het toch geboren was.

Medische fout

Bij een echografie had het ziekenhuis van de VUB de ziekte niet vastgesteld en het labo van de VUB had het koppel gezegd dat ze een gezond kindje zouden krijgen. Voor die medische fout kregen de ouders bovendien nog eens bijna 300.000 euro.

De MR vindt dit te ver gaan. Ze wil in de wet opnemen dat mensen geen schadevergoeding kunnen krijgen omdat ze geboren zijn. "Wie die schadevergoeding wél toekent, suggereert dat je voor de geboorte al vrij kan kiezen of je geboren wordt of niet. Dat is absurd", zo stelt Bacquelaine.

"Bovendien zou het zieke kind na zijn geboorte dan ook zijn ouders voor de rechter kunnen slepen omdat de moeder geen abortus heeft uitgevoerd", aldus Bacquelaine. In de VS hebt je trouwens al dit soort rechtszaken.

Minderwaardig

"Het Rukiyé-arrest is discriminerend voor gehandicapten omdat het suggereert dat ze minderwaardige mensen zijn", zo stelt Bacquelaine nog. Verder zal het Brusselse arrest tot gevolg hebben dat artsen veel minder echografieën zullen uitvoeren. Ze zullen technieken vermijden als ze denken dat ze een schadeclaims riskeren en daardoor zal de medische wetenschap achteruitboeren.

Meer over deze discussie vindt U op de expertenpagina van John De Wit.

JDW
Foto Belga

.

Nu in het nieuws