Grootste rederij Antwerpen wijkt uit naar Rotterdam

Op haar derde dag neemt de loodsenstaking voor de Antwerpse haven een dramatische wending. Reeds woensdagavond blijkt de allergrootste klant van de haven, de rederij MSC, beslist te hebben al haar schepen naar Rotterdam af te leiden. Tegelijk kondigen de onafhankelijke loodsen vanaf vrijdag.. een verscherping van hun acties aan.

jatimmermans

Na overleg dinsdag met de federale overheid, woensdag met de Vlaamse overheid en het vooruitzicht dat deze namiddag de draad opnieuw zou worden opgenomen op federaal vlak, was het voor de Italiaans-Zwitserse rederij blijkbaar genoeg. "Het klopt. Wij hebben woensdagavond beslist alle activiteiten te stoppen op onze terminal", aldus algemeen directeur Marc Beerlandt van MSC in ons land. "Dat betekent meteen werkloosheid voor minstens 800 dokwerkers. De consequenties zijn dramatisch maar dit heeft alles te maken met de houding van de loodsen. Zij oogsten nu wat ze wilden bereiken."

Jobleverancier

De rederij MSC is niet alleen op haar eentje goed voor zo'n 60 à 70 procent van de totale containeroverslag in de haven. Met haar hometerminal aan het Delwaidedok - dus achter de sluizen - is zij meteen ook een gigantische jobleverancier. Wekelijks lopen minstens zowat 70 MSC-containerschepen de Antwerpse haven aan. Zo'n 25 à 40 schepen van MSC liggen momenteel voor anker voor de Belgische kust of waren naar Antwerpen onderweg.

Bijzonder pijnlijk is dat MSC uitwijkt naar Rotterdam waar het toenemende faciliteiten krijgt.

Kantooruren

Intussen is donderdagochtend de scheepvaart ietwat op gang gekomen omdat de traditionele vakbonden van de loodsen en van de rest van het agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (Redediensten, loodscoördinatoren, verkeerscentrales, etc) een versoepeling toezegden. De loodsen staken nu formeel 's nachts en werken tijdens de kantooruren van 8u tot 17u. In de praktijk zit het getij echter tegen want dat volgt de kantooruren niet…. De hoogste waterstanden vallen vandaag immers rond 8 u 's ochtends en 21u vanavond. Volgens het Havenbedrijf Antwerpen liggen er momenteel nog zo'n 55 tot 60 schepen voor de kust.

Verscherpen

In een korte mededeling kondigde de beroepsvereniging van Loodsen intussen aan haar acties vanaf vrijdag te zullen verscherpen. "De Vlaamse regering weigert ook maar iets toe te geven", aldus voorzitter Sven Deridder. "Wij worden van het kastje naar de muur gezonden. Onze vraag is rechtstreeks aan de Vlaamse regering gericht. Verstrenging betekent dat er de facto alleen nog schepen naar zee zullen gaan en niet omgekeerd."

Deridder herinnert er tevens aan dat terwijl de Vlaamse regering zegt niets met de pensioenproblemen te maken te hebben, het minister-president Kris Peeters was die zich in 2007 engageerde datzelfde pensioenprobleem op te lossen.

Paul Verbraeken

Foto Belga

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio