Nederland mogelijk winnaar WK voetbal 1978

Argentinië dreigt zijn wereldtitel van 1978 kwijt te spelen. Volgens Zuid- Amerikaanse media zou de FIFA een onderzoek gestart zijn naar de wedstrijd Argentinië - Peru op dat WK.

jatimmermans

De Argentijnen moesten dat duel met minstens vier doelpunten verschil winnen om bovenaan te eindigen in de tweede groepsfase en haalden het met opmerkelijke 6-0 cijfers.

Al snel ging het gerucht dat de Peruvianen welwillend hadden meegewerkt in ruil voor duizenden dollars smeergeld en/of enkele scheepsladingen graan. Er was zelfs sprake van betrokkenheid van Colombiaanse drugsbaronnen, maar harde bewijzen waren er nooit. Tot vorige week, toen de Peruviaanse oud-senator Genaro Ledesma onder ede verklaarde dat aan de basis van de ruime zege een politieke grondslag lag. De Peruviaanse president Francisco Bermudez zou destijds een deal gesloten hebben met de Argentijnse dictator Jorge Videla: in ruil voor een ruime zege zou Videla zorg dragen voor dertien Peruviaanse dissidenten, onder wie Ledesma.

De FIFA wou woensdag niet bevestigen of er daadwerkelijk een onderzoek gestart is. Indien bewezen wordt dat Argentinië gesjoemeld heeft, kan Nederland, dat de finale tegen het thuisland verloor, alsnog wereldkampioen worden.

ST

Foto: Argentinië-aanvaller Passarella met de Wereldbeker in 1978

Foto Belga

MEER OVER Nederland

Meer sportnieuws