Sharia4Belgium-woordvoerder riskeert uitlevering aan Marokko

De Antwerpse procureur-generaal Yves Liégeois onderzoekt of de Belgische nationaliteit van Fouad Belkacem, de woordvoerder van Sharia4Belgium, kan worden afgenomen. Dat zei minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) gisteren in de Kamer aan Peter Logghe (VB).

jatimmermans

Logghe had aan Turtelboom gevraagd om het parket-generaal het bevel te geven om de procedure voor afname van de Belgische nationaliteit te starten. Logghe: "Belkacem is al veertien keer veroordeeld door de politierechter en vier keer door de correctionele rechter. Hij spreekt zich openlijk uit tegen de democratie. Ik denk niet dat hij zich als genaturaliseerde Belg aan zijn plichten heeft gehouden."

Turtelboom antwoordde dat zij zo'n bevel niet kan geven aan de procureur-generaal, omdat ontnemen van de Belgische nationaliteit een burgerlijke procedure is. Maar ze zei wel dat procureur-generaal Yves Liégeois zelf die mogelijkheid momenteel onderzoekt. "Alles hangt er natuurlijk van af of Belkacem verzet aantekent tegen zijn veroordeling van vorige vrijdag", aldus Turtelboom.

Toen kreeg hij 2 jaar cel en 550 euro boete voor aanzetten tot haat tegen niet-moslims en voor belaging van ex-VB-voorzitter Frank Vanhecke, de echtgenoot van wijlen Marie-Rose Morel.

Meer informatie over het vonnis tegen Sharia4Belgium vindt U op expertenpagina van John De Wit

STANDPUNT: We kunnen Sharia4Belgium maar beter niet onderschatten

JDW

Foto Sarah Van den Elsken

MEER OVER Annemie Turtelboom

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio