Begrotingminister Chastel: "Nog ruimte om te besparen"

Minister van Begroting Olivier Chastel (MR) zegt dat er nog ruimte is om te besparen op de federale uitgaven, bijvoorbeeld door een deel van de ambtenaren die op pensioen gaan niet te vervangen. Dat vertelde hij op de Franstalige radiozender Bel-RTL.

Chastel liet verstaan dat er een inspanning van 2 tot 2,5 miljard euro zal nodig zijn in het kader van de geplande begrotingscontrole. De bevriezing van 1,3 miljard euro, die er kwam op vraag van de Europese Commissie, zou volgens de MR-politicus opgeheven zijn. "Er komt een politieke discussie" over de middelen die moeten gevonden worden, aldus Chastel.

Ambtenaren

De begrotingsminister is er alvast van overtuigd dat er op federaal niveau nog ruimte is voor besparingen in de uitgaven. Hij schuift het niet vervangen van ambtenaren die op pensioen vertrekken naar voor als een mogelijke piste.

Chastel pleit ook voor een aanpassing van "het functioneren" van de index. Het principe van de loonindexering op zich stelt hij niet in vraag. Voorts sluit de MR-minister een verhoging van de btw uit. Anderzijds staat hij wel open voor een vliegtaks en is hij gewonnen voor een taks op intercommunales.

Foto Belga

Nu in het nieuws