Actiegroepen: "Partijen vervuilen debat rond overkapping van Ring"

Actiegroepen: Partijen vervuilen debat rond overkapping van Ring

Actiegroepen: "Partijen vervuilen debat rond overkapping van Ring"

Print
Antwerpen - De ene overkapping is de andere niet. Dat zeggen stRaten-generaal en Ademloos. "De overkapping van CD&V bijvoorbeeld is juist het tegenovergestelde van wat wij willen."

"Sp.a, CD&V en N-VA spreken zich nu allemaal uit voor een overkapping van de Ring, maar dan wel in combinatie met de Oosterweeltunnels op het BAM-tracé", zegt Manu Claeys van stRaten-generaal. "Zo vervuilen ze het debat, want dat tracé met de enorme paperclip met 19 rijvakken aan het Sportpaleis maakt een echte overkapping technisch onmogelijk."

"Europa staat alleen nieuwe tunnels toe op stukken weg zonder open afritten en met een zeer beperkt aantal weefbewegingen", vervolgt Claeys. "Op het BAM-tracé kan dat slechts op korte stukjes Ring. Zo doe je weinig aan de luchtkwaliteit en de lawaaihinder. Je creëert ook niet veel extra ruimte voor stadsuitbreiding."

Internationaal transport

"Een keuze voor onze Meccano leidt grote hoeveelheden internationaal transport en alle vrachtvervoer af van de Ring. Daardoor kan het aantal rijstroken worden beperkt, wat overkapping technisch eenvoudiger en ook veel voordeliger maakt.

Zo wordt het mogelijk om minstens de zes kilometer Ring van de Groenendaallaan in Merksem tot aan station Antwerpen-Berchem, de twee kilometer E313/E34 ten zuiden van het Rivierenhof en stukken tussen Berchem en het Kiel te overkappen."

Zoals Park Spoor Noord

"Met dat scenario zou liefst 146 hectare nieuwe ruimte worden gewonnen", zegt Claeys. "Wij stellen voor om daarvan maximaal 33 hectare of 20% te ontwikkelen als stadsuitbreidingsgebied. Dat is geen overbodige luxe, als je bedenkt dat er tegen 2025 liefst 100.000 Antwerpenaars bijkomen."

"De opbrengst kan dienen als investering in de overkapping. Op dezelfde manier is ook Park Spoor Noord gedeeltelijk gefinancierd. De rest van het budget kan worden gehaald uit Europese fondsen en uit de Vlaamse begroting."

LEX MOOLENAAR

Foto: De Ring aan deSingel kan worden overkapt volgens het sp.a-scenario

Foto Jan Van der Perre

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio