1/2

"Kind zindelijk maken kan al op 1.5 jaar" + Poll

De psychologe Debby Mendelsohn stelt aan jonge ouders een prachtdoel voor ogen: als je kind 1.5 jaar oud is, kan het perfect zindelijk zijn. Hoe je dat doet? Dat lees je in haar nieuwste boek. "Mensen deden het wereldwijd al, maar er was nog nooit iets over geschreven."

"Wereldwijd is zowat 85% van de kinderen tegen hun anderhalf jaar zindelijk. Ook mijn Turkse vriendin zegt: Als ik tegen mijn familie zeg dat mijn kind van 2.5 nog niet zindelijk is, vinden ze me lui. Het is dus perfect mogelijk, alleen bestaat daar veel verwarring over en was er nog geen boek dat je vertelde hoe het moet. Daarom heb ik dat maar gedaan", aldus Mendelsohn in een krant van Corelio.

Ook Belgische pedagogen zijn het eens met de auteur. "Je hoort soms dat het gevaarlijk zou zijn om te vroeg met zindelijkheidstraining te starten. Maar geen enkele studie bevestigt dat. Ja, in het verleden deden ouders het wel eens te strikt, of deelden ze een tik uit als kinderen niet op het potje gingen en dat kan negatieve gevolgen hebben", besluit Alexandra Vermandel, van het UZ Antwerpen.

'Zindelijk maken is kinderspel', Debby Mendelsohn, uitg. Forte, 128p., 12,95 euro.

Beeld: Photo News

NIET TE MISSEN