Zeearenden gespot in Kinrooi

In de buurt van het gemeentehuis van Kinrooi is een zeldzame zeearend neergestreken. Op hetzelfde ogenblik werd in deelgemeente Kessenich een tweede exemplaar gesignaleerd.

“Dat een zeearend in deze regio wordt gezien, is uitzonderlijk,” zegt vogelaar Jan Geens in Het Belang van Limburg. Hij zag de ‘vliegende deur’ in Kinrooi en zette meteen zijn auto aan de kant.

“Gewapend met mijn fototoestel ging ik de grootste Europese roofvogel zoeken. Hij zat in een veld bij een grote plas. Een schitterend spektakel.”

De naam ‘vliegende deur’ heeft de zeearend te danken aan zijn spanwijdte. Van vleugeltip tot vleugeltip kan dat tot 2,4 meter gaan.

Vorig week werd in Maasmechelen al een zeearend gespot. “Vermoedelijk is dat een van de twee ‘Kinrooise’ zeearenden”, zegt Jan Geens. Hij sluit niet uit dat we in de toekomst meer en meer zeearenden gaan zien in Belgisch Limburg.

“In de Maas in Nederland zitten ze al wat langer. En die dieren zoeken hun voedsel in een gebied van 20 tot 30 kilometer. Even de landsgrens overvliegen kan dus makkelijk.”

MM

Nu in het nieuws