Koning geeft 200 euro aan 500 Belgen

Koning geeft 200 euro aan 500 Belgen

Koning geeft 200 euro aan 500 Belgen

Print
De brievenbus van het koninklijk paleis zat vorig jaar propvol met bedelbrieven. Het waren er 10.000, allemaal met dezelfde boodschap: “Sire, kan u mij wat geld of advies geven?” Vijfhonderd Belgen kregen iets meer dan 200 euro. Dat schrijven Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen donderdag.

De koning en koningin om geld smeken is vrij simpel. “Aan de buitenkant van de brief zet u gewoon: Koninklijk Paleis, Brederodestraat 16, 1000 Brussel", legt woordvoerder Pierre-Emmanuel De Bauw van het paleis uit.

OCMW

De koning en koningin vragen wel uitdrukkelijk een onderzoek aan het OCMW van de gemeente of aan een bevoegde sociale dienst. Zij geven een aanbeveling en het vorstenpaar beslist dan om beperkte financiële noodhulp toe te kennen.

De koning heeft zich vorig jaar royaler opgesteld dan in vorige jaren: hij schonk 110.000 euro. In de afgelopen jaren was dat gemiddeld 90.000 euro. Vijfhonderd landgenoten kregen uiteindelijk een bedrag van iets meer dan 200 euro.

Het geld dat de koning geeft, komt uit het fonds ‘vzw Werken van de Koningin’ en staat dus los van de civiele lijst, het geld dat leden van het koningshuis mogen besteden om hun functie uit te oefenen. Het koningshuis krijgt dit jaar ongeveer 14 miljoen euro.

Dat een koningshuis geld schenkt aan de minderbedeelden gaat volgens royaltywatchers al terug tot de tijd van Louise-Marie, de vrouw van Leopold I en eerste koningin der Belgen.

WB
Foto PhotoNews

.

Nu in het nieuws