Meer en meer mensen hebben een smartphone

Meer en meer mensen hebben een smartphone

Meer en meer mensen hebben een smartphone

Print
Bijna een op de drie mobiele telefoons die het afgelopen jaar verkocht werden, is een smartphone. De smartphone-verkoop steeg vorig jaar met 58 procent tot 472 miljoen toestellen, zo bericht marktonderzoeker Gartner woensdag. Apple is de grootste van de Smartphone-producenten, met 19 procent marktaandeel in het hele jaar en 23,8 procent in het laatste kwartaal.

Het meest gebruikte besturingssysteem blijft Android van Google: het marktaandeel bedroeg eind vorig jaar voor het tweede kwartaal op rij ongeveer 50 procent. Apples iOS blijft met 23,8 procent op de tweede plaats. Symbian van Nokia - dat een jaar geleden nog 32,3 procent had - stond op 11,7 procent. Ook RIM van Blackberry daalde van 14,6 tot 8,8 procent.

Het Windows-systeem blijft goed voor amper 1,9 procent van de smartphone-markt. Van de Lumia, de nieuwe smartphone van Nokia die op Windows draait, werden in november en december ongeveer een miljoen toestellen verkocht, onvoldoende om marktaandeel te winnen.

Het afgelopen jaar werden 1,8 miljard mobiele telefoons verkocht, 11,1 procent meer dan het jaar ervoor. Nokia bleef marktleider voor de volledige markt, met 23,4 procent in het vierde kwartaal. Samsung haalt Nokia wel steeds meer in, en staat ondertussen al op 19,4 procent.

Foto AFP

MEEST RECENT