1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Griekse politie wil trojka arresteren

De ophef rond de nieuwe, zware besparingsmaatregelen van de Griekse regering neemt toe. In hoofdstad Athene kwam het tot schermutselingen tussen betogers en de politie. Als het van die politievakbond afhangt, verdwijnen de trojka, inspecteurs van de internationale geldschieters van Griekenland, binnenkort overigens in de cel.

awillems

De trojka bedreigt volgens de politievakbond de democratie in het land, met name door verregaande besparingsmaatregelen te eisen. De vakbond dreigt met de arrestatie van de trojka-gezanten in een brief die is verschenen in de Griekse pers, en ook verzonden zou zijn aan de vertegenwoordigers van de Europese Centrale Bank, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Commissie.

In de hoofdstad Athene werden duizenden flyers verspreid, getiteld 'Gezocht'. Er wordt een beloning van 1 euro beloofd aan wie de trojka kan vatten.

Manifestanten

Zo'n 11.000 mensen protesteerden vrijdag in Athene tegen de nieuwe zware besparingsmaatregelen van de regering. Een tweehonderdtal manifestanten zocht de confrontatie op met de politie. De betogers gooiden met stenen en molotovcocktails, de agenten antwoordden met traangas.

De grootste Griekse vakbonden hebben vrijdag een 48 urenstaking gelanceerd tegen het nieuwe pakket besparingsmaatregelen dat de regeringspartijen overeenkwamen. Dat pakket was noodzakelijk om het tweede internationale hulppakket voor Griekenland ter waarde van 130 miljard euro te kunnen vrijmaken.

Belga Foto's AFP

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio