Jan Ullrich geeft contact met dopingarts Fuentes toe

Ex-wielrenner Jan Ullrich heeft donderdag, uren na zijn veroordeling door het Internationaal Sporttribunaal TAS, toegegeven dat hij in het verleden wel degelijk contact had met de omstreden Spaanse arts Eufemiano Fuentes. Bekennen dat hij zich ook effectief dopeerde, deed de 38-jarige Duitser niet.

drombouts

"Ik weet dat het een grote fout was en ik betreur ze ten zeerste", plaatste Ullrich kort voor middernacht op zijn website. "Ik moet me bij iedereen verontschuldigen. Als ik de tijd terug kon draaien, zou ik het nu zeker anders doen."

De enige Duitse tourwinnaar (1997) kreeg van het TAS een schorsing van twee jaar opgelegd. Volgens het tribunaal staat vast dat Ullrich ten minste vanaf 1 mei 2005 banden onderhield met Fuentes en zich van bloeddoping bediende. Hij maakte ook meer dan 80.000 euro over aan de arts.

Ullrich legt zich bij het verdict van het TAS neer. "Niet dat ik het met alle punten eens ben, maar ik wil dit hoofdstuk afsluiten. Ik heb de gevolgen van deze zaak al moeten dragen. In 2007 betekende ze het einde van mijn carrière. Ik ging in de fout voor de Tour van 2006."

Armstrong

"De druk was enorm. Na mijn overwinning van 1997 en vijf tweede plaatsen, leek iedereen een nieuwe tourzege te eisen, vooral ook na het afscheid van Lance Armstrong. Na mijn schorsing van 2006 was ik overweldigd. De hele wereld wou me tegen de muur en instinctief ging ik in verdediging."

"Toen al wou ik alles in de openbaarheid brengen, maar ik was met handen en voeten gebonden. Mijn advocaten droegen me op te zwijgen. Jarenlang heb ik alles moeten opkroppen. Dat heeft me ziek gemaakt en heeft me gebroken."

Wielersport

De Internationale Wielerunie UCI had gevraagd om Ullrich levenslang uit de wielersport te verbannen, maar daar ging het TAS niet op in.

"Maar sowieso was ik niet van plan om in welke functie dan ook nog in de actieve wielersport terug te keren. Ik heb veel aan de sport te danken en kijk met trots op mijn prestaties terug, maar trek er nu een lijn onder. Dit moet voor mij en mijn familie een nieuw begin zijn."

Belga

Foto Reuters

MEER OVER Jan Ullrich

Meer sportnieuws