Groene Kamerleden niet uit Dexiacommissie gezet

De bijzondere Dexiacommissie heeft donderdag besloten om Meyrem Almaci (Groen) en Georges Gilkinet (Ecolo) niet buiten te zetten. Gilkinet verliest wel zijn bevoegdheid van rapporteur. De twee waren onder vuur komen te liggen omdat ze vertrouwelijke informatie aan de pers zouden hebben gelekt.

jatimmermans

De bal ging aan het rollen met verhalen in Le Soir en De Tijd eerder deze week. "Dexia-commissie focust op verdachte koersval", kopten beide kranten, waarbij zowel Almaci als Gilkinet aan het woord werden gelaten. Het aandeel van Dexia vertoonde in september vorig jaar verdachte koersbewegingen, enkele uren voor kredietbeoordelaar Moody's met een ratingverlaging kwam.

Vertrouwensbreuk

Sommige leden van de Dexiacommissie waren woedend omwille van het "perslek" en dreigden Almaci en Gilkinet aan de deur te zetten. Zij zouden dan door andere leden van hun partij kunnen worden vervangen. Het bureau van de commissie sprak woensdag nog van "een vertrouwensbreuk". Gilkinet ontkent echter dat hij aan de basis ligt van de krantenberichten en stelt dat hij enkel commentaar verschafte.

Donderdag werden beide groenen voor de Dexiacommissie gehoord. Na afloop volgde een stemming, waarbij negen van de vijftien leden beslisten om Gilkinet de bevoegdheid van rapporteur af te nemen. Vijf stemden tegen en er was één onthouding. Volgens Gilkinet heeft "de oude meerderheid" hem gestraft. Sp.a-er Dirk Van der Maelen zou zich onthouden hebben.

Foto Belga

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER