Binnenkort mogelijk verplicht gebruik winterbanden

Binnenkort mogelijk verplicht gebruik winterbanden

Binnenkort mogelijk verplicht gebruik winterbanden

Print
Staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet is voorstander om verder te gaan dan sensibiliseringscampagnes voor het gebruik van winterbanden. Dat antwoordde hij donderdag in de plenaire Senaat op een mondelinge vraag van CD&V-fractieleider Dirk Claes, die verheugd was dat de staatssecretaris een verplichting genegen was.

Met het winterweer van de afgelopen dagen staan winterbanden weer volop in de belangstelling. "Winterbanden bieden reële voordelen inzake veiligheid. Ze zijn daarom al verplicht in onder andere Duitsland en Oostenrijk. Landen als Italië en Frankrijk verplichten winterbanden bij winterse omstandigheden en duiden dit aan met een verkeersbord. In België geldt geen verplichting maar wordt het gebruik van winterbanden ten stelligste aangeraden wanneer de gemiddelde temperatuur zakt onder de 7°C", aldus Dirk Claes.

In zijn antwoord stelde Melchior Wathelet dat hij verder wilde gaan dan de suggestie van Claes voor een sensibiliseringscampagne. Hij stelde voorstander te zijn van een verplichting van winterbanden in ons land in een bepaalde periode, alleen wanneer de sneeuw blijft liggen of bij gladheid. Eventueel kan gedacht worden aan verkeersborden die het gebruik van winterbanden op bepaalde trajecten verplicht, voegde hij eraan toe.

Foto Yorick Jansens

.

Nu in het nieuws