Aangespoelde potvis Theofiel van strand Heist gehaald

Op het strand van Heist was de Civiele Bescherming donderdag een hele dag in de weer om de gestrande potvis Theofiel op te ruimen. 's Morgens assisteerden ze vooral de wetenschappers van de Gentse universiteit die interessante delen van de potvis probeerden te recupereren. Daar slaagden ze grotendeels in. Na de middag, toen de zee zich teruggetrokken had, werd grover materiaal ingezet om het karkas te ruimen.

Een tiental wetenschappers onder leiding van dierenarts-conservator Marjan Doom van de Gentse universiteit ging met grote vlijmscherpe messen aan de slag. Ze probeerden het kaakbeen, de schedel, een stuk van de wervelkolom en een vin te recupereren. Op de schedel na lukte alles, al was het karwei zwaar en van lange duur. Ze kregen daarbij hulp van de Civiele Bescherming die met twee graafmachines in het kreng kon hakken en uiteindelijk een stuk van de wervelkolom kon splitsen.

Museum

Door het opkomende tij werden de bergingswerken om 13 uur gestaakt om die, nadat de zee teruggetrokken was, om 17 uur te hervatten. De hoop is het karwei tegen 23 uur achter de rug te hebben. De delen die de wetenschappers recupereerden, worden chemisch bewerkt om over een jaar in een museum te kunnen stallen. De rest van het kreng, inclusief de ingewanden met de in de dikke darm aanwezige peperdure ambergris, worden naar verwerkingsbedrijf Rendac in Denderleeuw gebracht om te worden vernietigd.

Ook donderdag lokte het bloederige schouwspel honderden kijklustigen.

Foto Joris Herregods

Nu in het nieuws