Schoofs: "Commissie moet parachutemoord herzien"

Print

Schoofs: Commissie moet parachutemoord herzien

Kamerlid Bert Schoofs (VB, foto onder) wil een nationale Commissie oprichten om "mismeesterde rechtszaken" te herzien. Schoofs denkt dan aan de parachutemoord of aan de beerputmoord. Hij diende zopas een wetsvoorstel in om dat mogelijk te maken en de Kamer neemt het straks in overweging.

Schoofs geeft toe dat er al drie verschillende procedures zijn om foutieve arresten te herzien. "Maar die gelden slechts voor een heel beperkt aantal zaken. Bovendien zijn het alweer alleen maar rechters die over de zaak beslissen en dat biedt onvoldoende garanties voor een onafhankelijke kijk".

In het Verenigd Koninkrijk en Nederland bestaat er een Commissie Evaluatie Afgesloten Strafzaken (CEAS). Zo'n commissie wil Schoofs in België ook oprichten en hij diende daarvoor een wetsvoorstel in. De CEAS moet bestaan uit zes niet-magistraten, twee magistraten en twee politiemensen.

Wat doet die Commissie?

* De CEAS moet volledig afgehandelde strafzaken waarin minstens drie jaar cel kan worden opgelegd herbekijken als er zware fouten zijn gebeurd. Als er bv. een tunnelvisie was bij de speurders, zoals mogelijk in de zaak van de parachutemoord.

* Niet alleen de betrokkenen, maar ook hun nabestaanden kunnen bij de CEAS een herziening vragen.

* De CEAS onderzoekt of de vraag voldoende serieus is. Als ze een onderzoek doet, dan kan ze alle processtukken opvragen en iedereen verhoren.

* De CEAS valt onder de Hoge Raad voor Justitie.

* Als dat nodig is kan de CEAS bij het Hof van Beroep of bij een Hof van Assisen een nieuw proces opstarten.

Welke zaken?

Schoofs geeft twee voorbeelden van zaken waarover de CEAS zich zou moeten buigen: de beerputmoord en de parachutemoord.

In de beerputmoord kreeg Rosie Verstraete 20 jaar cel voor de moord op haar man. Die was in 1993 als vermist opgegeven, anderhalf jaar later werd het lijk gevonden in de aalput onder de koeienstal van de boerderij. Verstraete heeft haar onschuld altijd staande gehouden. Ze is ondertussen al vrij sinds 2001.

Voor de parachutemoord kreeg Els 'Babs' Clottemans op 21 oktober 2010 van de Tongerse jury dertig jaar cel. Ze had de parachute van haar liefdesrivale gesaboteerd zodat die te pletter was gestort, vond de jury. Er was echter geen materieel bewijs en Clottemans ontkende. Deskundigen vonden dat de speurders leden aan een tunnelvisie.

Meer over mogelijke fouten in gerechtelijke onderzoeken en in dat over de parachutemoord vindt U op de expertenpagina van John De Wit.

JDW

.

Nu in het nieuws