Potvis opblazen is slecht idee

De aangespoelde potvis in Knokke-Heist wordt donderdag in stukken gesneden. Veel andere opties zijn er niet om zo'n gigantisch kadaver van het strand te verwijderen. In Oregon (VS) probeerden ze dat in 1970 met springstof. Dat was geen succes.

avanbaelen

Op de kust van Florence, een plaatsje in Oregon, spoelde in november 1970 een potvis aan. Toen de geurhinder door de ontbinding van het overleden zoogdier de overhand nam, waren de buurtbewoners het beest snel beu. De Oregon Highway Division, die verantwoordelijk was voor de kusten van Oregon, vond geen bedrijf om het kadaver in stukken te snijden en besloot dan maar om het op te blazen.

Dat was wellicht niet de beste oplossing: door de explosie vlogen stukken potvis rond in onverwachte richtingen. Een auto die in de buurt geparkeerd stond, kreeg een flinke deuk toen een stuk op zijn dak landde. Ondanks de grote explosie bleef ook een groot deel van het karkas gewoon op het strand liggen. Het probleem was de hoeveelheid springstof die gebruikt werd.

Bekijk een reportage over het incident:

Potvis ontploft uit zichzelf

Het was niet in het enige incident in de geschiedenis waarbij een aangespoelde potvis voor de nodige onverwachte problemen zorgde. In Tainen City (Taiwan) ontplofte in 2003 een potvis uit zichzelf. Door de ontbinding hoopten gassen zich op in de potvis en ontplofte hij compleet onverwacht terwijl hij door de straten van Tainan City vervoerd werd.

Er zijn ook plaatsen waar het doen ontploffen van een aangespoelde potvis wel effectief toegepast wordt. In Zuid-Afrika, Ijsland en Australië bijvoorbeeld worden aangespoelde walvissen gecontroleerd opgeblazen, meestal nadat ze terug in zee gesleept zijn.

An Van Baelen