Landschap De Liereman krijgt Europese bekroning voor natuurherstel

Landschap De Liereman krijgt Europese bekroning voor natuurherstel

Landschap De Liereman krijgt Europese bekroning voor natuurherstel

Print
Oud-Turnhout - De Europese Commissie geeft dit jaar de 'Best LIFE Nature project award' aan het natuurgebied Landschap De Liereman in Oud-Turnhout. De prijs bekroont jaarlijks een afgerond natuurherstelproject dat een voorbeeld is voor heel Europa.

De Liereman krijgt een gedenkplaat die aan de bekroning herinnert en zal opgenomen worden in een brochure van de Commissie over Europese herstelprojecten. Eind mei wordt de prijs officieel overhandigd tijdens de 'Green week' in Brussel.

Voor beheerder Natuurpunt is het de eerste keer dat het de prestigieuze award in de wacht sleept. De organisatie is naar eigen zeggen zeer tevreden en ziet de prijs als "een beloning voor het jarenlange werk van vrijwillige en professionele medewerkers".

Natuurpunt werkt voor het vervolg van het project nog steeds samen met lokale landbouwers en de gemeenten Oud-Turnhout en Arendonk. In totaal beheren ze samen zowat 500 hectare natuurgebied.

Dankzij het nu bekroonde project 'LIFE-Liereman' konden grote delen van De Liereman hersteld worden tot het oorspronkelijke heidelandschap dat er aanwezig was. Het gaat onder meer om 68 hectare purperen heide, 60 hectare bloemrijk grasland en 54 hectare bossen. In de toekomst wil Natuurpunt het gebied verder ontwikkelen als een afwisselend heide- moeras- en duinlandschap met een hoge natuur-, erfgoed- en recreatiewaarde.

De 'Best LIFE Nature project award' kadert in het Europese LIFE-fonds dat al sinds de jaren '90 middelen uittrekt voor de ontwikkeling van natuurgebieden. Het in LIFE opgenomen netwerk van ondersteunde natuurgebieden vormt de hoeksteen van het Europese natuurbeleid.

Belga

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio