Bloedzuigende insecten zijn oorzaak van de strepen van de zebra

Wetenschappers uit Hongarije en Zweden zouden ontdekt hebben hoe de zebra aan zijn typische strepen komt. Volgens hen biedt het zwart-witte patroon de beste bescherming tegen bloedzuigende insecten. De vorsers, onder leiding van Susanne Akesson van de universiteit van Lund (Zweden), maakten de resultaten van hun onderzoek bekend in "Journal of Experimental Biology".

avanbaelen

De oorsprong van de strepen van de zebra is al jaren het onderwerp van debat tussen wetenschappers. Aanvankelijk werd ervan uitgegaan dat ze de beste bescherming boden tegen roofdieren: in het savannelicht of galopperend in kudde zijn individuele dieren nauwelijks te herkennen.

In 1979 lanceerde wetenschapper Jeffrey Waage al de theorie dat de vacht van de zebra het voor insecten moeilijk maakte om het lichaam van het dier te identificeren. De wetenschappers voerden nu verschillende experimenten uit om die theorie te bewijzen. Op een Hongaarse boerderij werden proeven ondernomen met zwarte, grijze, witte en gestreepte paarden. Het patroon in de vacht dat de meeste gelijkenissen vertoonde met de zebravacht, trok het kleinste aantal insecten aan.

"Wij concluderen dat zebra's een huid hebben ontwikkeld die een minimale aantrekking voor bloedzuigende insecten heeft", schrijven de onderzoekers. Bloedzuigende insecten zorgen voor heel wat hinder bij dieren, onder meer omdat ze ziektes overdragen. Minder insecten aantrekken is dus een evolutionair voordeel.

Archieffoto: Riccardo Gangale

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER