Seksueel misbruik kost Kerk meer dan 2 miljard dollar

Het seksueel misbruik van minderjarigen en zwakkeren kost de Kerk meer dan twee miljard dollar (1,5 miljard euro). Dat cijfer werd naar voren geschoven tijdens het vierdaagse symposium over seksueel misbruik in de Kerk dat in Rome georganiseerd wordt door de Gregoriaanse universiteit, meldt Radio Vaticaan.

Michael Bemi, voorzitter van de National Catholic Risk Retention Group en Patricia Neal, directrice van de katholieke organisatie Virtus, komen aan het bedrag van meer dan twee miljard dollar door de bedragen op te tellen die de verschillende Kerken op de vijf continenten al betaald hebben of nog moeten betalen als gevolg van reeds beëindigde of nog lopende onderzoeken. In Amerika alleen al kost het seksueel misbruik de Kerk zowat 500 miljoen dollar.

Bemi en Neal wijzen ook op de indirecte gevolgen van het seksueel misbruik, die niet louter financieel zijn. Het gaat om investeringen in goede werken die niet konden uitgevoerd worden, maar vooral om de negatieve gevolgen voor de evangelische zending van de Kerk.

Foto AFP

Nu in het nieuws