TAS schrapt alle resultaten van Jan Ullrich sinds mei 2005

De Duitser Jan Ullrich is donderdag door het Internationaal Sporttribunaal TAS in Lausanne schuldig gevonden aan een inbreuk op de dopingwetgeving.

drombouts

Het TAS besliste om de inmiddels gestopte tourwinnaar van 1997 vanaf 22 augustus 2011 voor twee jaar te schorsen met terugwerkende kracht. Ook al zijn resultaten behaald sinds mei 2005 worden geschrapt. Dat zijn onder meer een derde plaats in de Tour van 2005 en een eindzege in de Ronde van Zwitserland van 2006.

Puerto

Het was de Internationale Wielerunie UCI die in het voorjaar van 2011 bij het TAS in beroep ging tegen de beslissing van het Zwitsers Olympisch Comité om de dopingprocedure tegen Ullrich stop te zetten.

De Duitser werd vervolgd voor zijn vermeende betrokkenheid bij de Puerto-zaak. Volgens het Zwitsers Olympisch Comité hadden ze geen disciplinaire bevoegdheid meer om de zaak voort te zetten sinds Ullrich in 2006 zijn Zwitserse licentie opzegde.

Ullrich testte nooit positief tijdens een dopingcontrole, maar tussen 2003 en 2006 zou hij 24 keer langs geweest zijn bij dokter Fuentes, de spilfiguur in de Puerto-bloeddopingzaak. Daarvoor werd hij in 2006 door de ploegleiding van T-Mobile net voor de start van de Tour geschorst. Ullrich ontkende, maar zette een jaar later toch een punt achter zijn carrière.

Maandag had het TAS ook al beslist om Alberto Contador voor twee jaar te schorsen.

Belga

MEER OVER Jan Ullrich

Meer sportnieuws