VB: "Geen asiel meer voor EU-burgers"

EU-burgers mogen geen politiek asiel kunnen aanvragen in België. Dat staat in een wetsvoorstel van Filip De Man (VB) dat straks door de Kamer wordt in overweging genomen.

jdewit

Vorig jaar werden zo'n kleine 150 asielaanvragen ingediend door burgers uit een ander land van de Europese Unie. Dat is 0,6% van alle aanvragen. België is het enige Europese land waar onderdanen van andere EU-lidstaten politiek asiel kunnen vragen. Reden: alle EU-lidstaten hebben het Mensenrechtenverdrag ondertekend en het zijn democratieën.

De Man (foto) wil nu dat EU-burgers ook in België geen asiel meer kunnen aanvragen. Het debat over dit voorstel werd eerder al gevoerd, toen de wet die een lijst van veilige landen mogelijk maakt, werd goedgekeurd. Vooral N-VA wilde toen dat EU-burgers in België politiek asiel kunnen blijven vragen. De partij denkt dan aan Baskische en andere nationalisten. De andere partijen van de toenmalige wisselmeerderheid volgden de N-VA.

Meer over de wet over de veilige landen van waaruit asiel vragen moeilijker wordt, vindt U op de expertenpagina van John De Wit.

JDW

Archieffoto Belga

Nu in het nieuws