Verwijdering criminele illegalen met vierde gedaald in 4 jaar

Verwijdering criminele illegalen met vierde gedaald in 4 jaar

Verwijdering criminele illegalen met vierde gedaald in 4 jaar

Print
Het aantal repatriëringen van criminele illegalen vanuit de Belgische gevangenissen is tussen 2008 en einde 2011 met een vierde gedaald. Het zakte van 413 in 2008 naar 314 in 2011. Dat zegt N-VA-migratiespecialist Theo Francken, die de cijfers opvroeg bij staatssecretaris voor Migratie, Maggie De Block (Open Vld).

Francken: "De staatssecretaris liet weten dat hét probleem de identificatie van de illegalen blijft. Het is moeilijk om aan de weet te komen wie ze echt zijn en uit welk land ze echt komen. Steeds meer illegalen weten dat ze zich voor Algerijn moeten uitgeven, want dat land neemt zijn illegalen niet terug." De Block zei aan Francken dat er toch wel nood is aan een centrum voor criminele illegalen. De Antwerpse burgemeester Patrick Janssens (sp.a) stelt dat al langer voor om de illegale drugsdealers uit de Seefhoek van straat te houden.

De Block wil daarvoor eind februari geld vragen bij de regering. Francken blijft sceptisch: "Van alle beloftes waar ze in de Antwerpse Seefhoek zo op zaten te wachten is tijdens de voorbije jaren niet veel gerealiseerd. Want al in 2008 werd beloofd om een aantal plaatsen vrij te houden voor criminele illegalen van Antwerpen. En nu zien we dus dat het aantal verwijderingen van criminele illegalen vanuit de gevangenissen is gedaald."

Eerder riep de Antwerpse politica Nahima Lanjri (CD&V) De Block op om geen jaren te wachten tot zo'n nieuw Centrum voor Criminele Illegalen is gebouwd. Ze vond dat De Block ook best een bepaalde aparte afdeling in een bestaand gesloten centrum voor illegalen kan vrijhouden voor criminele illegalen.

De nieuwe wet op de verwijdering van illegalen, die in de Kamer is goedgekeurd maar nog niet in het staatsblad is verschenen, moet verwijdering van criminele illegalen vanuit de gevangenissen veel makkelijker maken omdat men de verwijdering al van in het begin zal kunnen voorbereiden.

Meer over de nieuwe wet om illegalen te verwijderen vindt U op de expertenpagina van John De Wit.

JDW

.

Nu in het nieuws