Schilde eerste hartveilige gemeente in provincie Antwerpen

Schilde eerste hartveilige gemeente in provincie Antwerpen

Schilde eerste hartveilige gemeente in provincie Antwerpen

Print
Schilde - Schilde is de eerste gemeente in de provincie Antwerpen, die van het Rode Kruis het label Hartveilige gemeente krijgt. Dinsdagavond werd dit attest door de voorzitter van de plaatselijke Rode Kruis-afdeling Erik Vanschoonbeek officieel uitgereikt aan burgemeester Yolande Avontroodt (Open Vld) in de vorm van een verkeersbord. Dit bord zal een plaatsje krijgen aan het gemeentehuis.
“Om het label te verkrijgen moet een gemeente aan een aantal voorwaarden voldoen”, vertelt Van Schoonbeek. “In de eerste plaats moeten er op een aantal plaatsen AED-toestellen hangen. Daarnaast moeten er regelmatig opleidingen - om de technieken van reanimatie met gebruik van dit toestel aan te leren - worden gegeven en moet minimum 10 procent van het gemeentepersoneel deze opleiding gevolgd hebben.”

Begin dit jaar plaatste het gemeentebestuur nog twee van deze Automatische Externe Defibrillatoren waarvan iedereen gebruik kan maken wanneer iemand in hun omgeving een hartstilstand krijgt : één op de Cirkellaan en één op de Turnhoutsebaan ter hoogte van de Oudebaan aan restaurant Euryanthe. Hiermee heeft de gemeente in totaal tien toestellen. Negen daarvan staan op publieke plaatsen en één wordt gebruikt door de brandweer.

Ook op de andere punten scoort de gemeente erg goed. Zo worden er in samenwerking met het Rode Kruis jaarlijks een tiental opleidingen Reanimeren en gebruik AED-toestel georganiseerd. Inwoners kunnen hiervoor gratis inschrijven op de gemeentelijke Dienst Sociaal Welzijn. Verder blijkt dat zo goed als het volledige personeelsbestand van de gemeente de opleiding genoten te hebben. Gelukkig heeft men in Schilde nog geen enkel toestel moeten gebruiken.

Amper een maand geleden – toen een zestienjarige jongen een hartaanval kreeg op het voetbalveld in ’s-Gravenwezel – had een AED zijn nut nochtans kunnen bewijzen. “Binnen de perimeter hangt er een toestel, maar de reflex om het te halen en te gebruiken was er niet”, zegt Avontroodt. “In de loop van het jaar zullen we daarom nog twee toestellen aankopen die in samenspraak met de sportclubs zullen worden geplaatst.”

De kostprijs van een AED alleen bedraagt ongeveer 1850 euro. Voor de toestellen, die het gemeentebestuur plaatst, mag men rekenen op 4000 euro – kast en onderhoudscontract voor vijf jaar inbegrepen. Het onderhoudscontract houdt in dat na gebruik de batterijen worden vervangen en het toestel opnieuw gebruiksklaar wordt gemaakt. Voor de aankoop en het onderhoud van de toestellen ging het gemeentebestuur in zee met de firma Falck Ambuce uit Wijnegem.

SeRu

Foto BFM

Info: Dienst Sociaal Welzijn, 03 380 07 49, sociaal.welzijn@schilde.be

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio