Kasteelmoord Wingene lijkt steeds meer op huurmoord

Print

Kasteelmoord Wingene lijkt steeds meer op huurmoord

Het gerecht wacht tot na de dooi om opnieuw te zoeken naar Stijn Saelens (34). Meer en meer wordt gedacht aan een huurmoord, al wordt een geënsceneerde verdwijning nog niet volledig uitgesloten.

Vijf scenario’s circuleren nu.

SCENARIO 1: GEËNSCENEERDE VERDWIJNING?

Het gerucht liep al enkele dagen, maar nu heeft de Brugse procureur Jean-Marie Berkvens het ook bevestigd. “De kans is veeleer klein, maar we sluiten niet langer uit dat Stijn Saelens alles in scène heeft gezet. Vandaar het opsporingsbericht dat dinsdag is verspreid.” Op dat bericht kwamen maar enkele reacties.

SCENARIO 2: ECHTELIJK DRAMAStijn Saelens (foto) en Elisabeth Gyselbrecht, ouders van vier kinderen, maakten een kleine huwelijkscrisis door. Maar ook niet meer dan dat. Speurders hebben hun Audi en BMW in beslag genomen voor sporenonderzoek. Dat wees uit dat Saelens zeker niet in een van beide auto’s is vervoerd. Op het lichaam en de kledij van Gyselbrecht zijn ook geen DNA-sporen gevonden van de vermiste.

Elisabeth, die vorige week zelf het bloedspoor ontdekte, wordt niet verdacht. Ze hoopt spoedig weer aan de slag te kunnen in haar dokterspraktijk.

SCENARIO 3: MOORD DOOR SCHOONFAMILIE

Het boterde niet tussen Saelens en zijn schoonfamilie. Zijn plannen om naar een sekte in Australië te gaan, waren mogelijk de laatste druppel. Schoonvader André Gyselbrecht, die met zijn dochter Elisabeth een dokterspraktijk heeft in Ruiselede, wist dat ze ongelukkig was met haar man. De ouders van Elisabeth vreesden ook dat ze hun kleinkinderen niet meer zouden zien.

De schoonfamilie deed er alles aan om hem in het dorp zwart te maken, onder meer met een vermeend incestverhaal. Van zijn kant dreigde Saelens er mee de dokterspraktijk in Ruiselede te verkopen. Hij zou zo zijn schoonvader een hak willen zetten. Nog een element dat in deze theorie past is dat Gyselbrecht een geweer had.SCENARIO 4: HUURMOORD

Dat André Gyselbrecht of zijn zoon Peter hun schoonzoon/schoonbroer Stijn hebben vermoord en zijn lichaam hebben laten verdwijnen, gelooft niemand. “Als ze er voor iets tussen zitten, was het als opdrachtgever en zeker niet als dader”, luidt het in speurderskringen. Een huurmoord dus.

SCENARIO 5: AFREKENING DRUGSMILIEU

Saelens stapelde de verliezen op. Volgens de financiële databank Graydon sloot Development S het boekjaar 2010 af met 714.000 euro verlies, Project S met 215.366 euro verlies en de nv Anaxi zelfs met 1.699.771 euro verlies. Werd hij vermoord door een schuldeiser? Ook wordt onderzocht of er banden waren met het drugs- of een ander crimineel milieu.

Foto's Belga

.

Nu in het nieuws