Tankstations Bruno mogen 's nachts open

Print

Tankstations Bruno mogen 's nachts open

Tankstations die de helft van hun zakencijfer uit brandstof halen, mogen binnenkort ‘s nachts open blijven. “De wet wordt duidelijker”, zegt Peter Luykx (N-VA). “We hebben na veel discussies hierover een compromis in het parlement." Dat schrijven Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen.

Peter Luykx (foto onder) heeft het voorstel om de bestaande wet te verduidelijken ingediend, met de steun van Liesbeth Van der Auwera (CD&V), Peter Vanvelthoven (sp.a) en Patrick Dewael (Open Vld). Allemaal Limburgse parlementsleden die hierover door Voka aan het werk werden gezet, want aanleiding is ook een Limburgs fenomeen: de tankstations van Bruno die ook ‘s nachts allerlei voeding verkopen.

Interpretatie bestaande wet

De discussie ging over de interpretatie van de bestaande wet. Winkels moeten sluiten tussen 20 uur ‘s avonds en 5 uur ‘s morgens. Maar hier zijn vijf uitzonderingen op. Voor kranten- en tabakswinkels, voor videotheken, voor tankstations, voor ijsjeszaken en voor afhaalrestaurants. Als je 50 procent van je omzet uit een van die activiteiten haalt, mag je nu ook al continu open zijn.

“Vraag is of je die vijf categorieën kon samentellen of niet”, zegt Christine Mattheeuws, voorzitter van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen. “Een eerder wetsvoorstel ging uit van wel. We zijn dus blij dat de nieuwe wet nu duidelijk zegt dat dit niet kan, want anders zet je de deur open voor een 24-uur-economie waar onze 6.000 buurtwinkels niet mee kunnen concurreren."

Beperkt assortiment

"Want zij moeten zich wel houden aan de sluitingsuren. We vinden het wel jammer dat het ‘beperkt assortiment’ als voorwaarde voor het dag en nacht openblijven van de tankstations is geschrapt", aldus Mattheeuws.

Met die schrapping is Bruno dan weer tevreden. “Al onze tankstations halen meer dan de helft van hun omzet uit brandstof. Zeker nu de brandstofprijzen fors zijn gestegen”, zegt Bruno. Hij mag zijn tankstations ook ongestoord ‘Food Corner’ noemen. Volgens de vorige wet mocht je je ‘nevenactiviteit’ niet aan de buitenkant aanprijzen, waarop Bruno aankondigde de Food Corners te herdopen tot Fuel Corners.

LC
Foto's SM/Archieffoto

.

Nu in het nieuws