Bouw nieuw woonzorgcentrum Oase start in het najaar

Bouw nieuw woonzorgcentrum Oase start in het najaar

Bouw nieuw woonzorgcentrum Oase start in het najaar

Print
Zwijndrecht - Het OCMW hoopt na de zomervakantie de eerste steen te leggen van het nieuwe woonzorgcentrum Oase. Dit komt achter het huidige rusthuis Herleving, dat plaats ruimt voor een ruime parking.
Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) zette eind vorig jaar zijn handtekening onder het dossier. Daardoor is het OCMW verzekerd van Vlaamse subsidies. Intussen loopt het openbaar onderzoek naar de bouwvergunningsaanvraag. "Als alles goed loopt, is de vergunning in mei of juni binnen. We hopen kort na de zomer van start te gaan", zegt OCMW-voorzitter Chris Vermeulen.

Het huidige rusthuis Herleving in de dorpskern van Burcht is verouderd en het oudste gedeelte voldoet niet langer aan de normen die opgelegd worden. Voor renovatie kwam het niet in aanmerking. "We hebben al een aantal uitzonderingen moeten vragen, onder meer op vlak van brandveiligheid, maar dit kunnen we uiteraard niet eeuwig blijven doen", weet burgemeester Willy Minnebo (Groen).

Het nieuwe complex, dat drie verdiepingen zal tellen en een ondergrondse parking krijgt, wordt gebouwd in de Kloosterstraat in Burcht, op de site achter Herleving. Het aantal plaatsen voor kortverblijf wordt opgetrokken van twee naar tien, het aantal bedden blijft hetzelfde, namelijk zestig.

De Zwijndrechtse Huisvestingsmaatschappij plant een project naast het nieuwe woonzorgcentrum. "Er komen aanleunflats", zegt Vermeulen. "De bewoners van de flats kunnen genieten van de faciliteiten van het woonzorgcentrum, van maaltijden tot recreatie. De Oase wordt ook geen dienstencentrum pur sang. De lokale seniorenverenigingen kunnen gebruik maken van de cafetaria, waardoor deze eerder een ontmoetingsplaats wordt. In het gebied tussen de Oase, het project van de Zwijndrechtse Huisvestingsmaatschappij en de oude pastorij komt bovendien een park met een openbaar karakter."

De werkzaamheden zullen zo'n twee jaar in beslag nemen. Eens de Oase klaar is, verhuizen de bewoners en gaat het huidige rusthuis tegen de vlakte om plaats te maken voor minstens vijftig parkeerplaatsen. "Daar is nood aan omdat er in de Kerkstraat parkeerplaatsen verdwijnen voor het woonproject Dorp aan de Stroom", aldus Minnebo.

STTI

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio