1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Zambia en Ivoorkust spelen finale Africa Cup

Zambia en Ivoorkust spelen zondag in Libreville (Gabon) de finale van de Africa Cup 2012. Woensdagavond won Ivoorkust in Libreville in zijn halve finale met 1-0 van Mali. Eerder op de dag had Zambia Ghana in Bata (Equatoriaal Guinea) met 1-0 verrast.

jrosquin

Yao Kouassi Gervinho (ex-Beveren) bezorgde Ivoorkust net voor rust de zege. Barry Boubacar Copa hield zijn netten schoon. De doelman van Lokeren moest nog geen enkel doelpunt incasseren op dit toernooi.

Zambia verrast

In Zambia-Ghana was het Emmanuel Mayuka die in de 78e minuut het enige doelpunt van de partij scoorde. Zambia-doelman Kennedy Mweene had in de 8e minuut zijn steentje bijgedragen door een strafschop van Asamoah Gyan te stoppen. Ghana beëindigde de wedstrijd met tien, na een tweede gele kaart voor Derek Boateng in de 84e minuut.

Het is de derde keer dat Zambia in de finale van het Afrikaans landenkampioenschap staat, na 1974 en 1994. De titel won het Centraal-Afrikaanse land nog nooit. Ivoorkust kan in zijn derde finale een tweede keer kampioen van het continent worden. De eerste keer lukte het in 1992. In 2006 greep het West-Afrikaanse land er net naast. Egypte won toen met strafschoppen.

Mali en Ghana spelen zaterdag in Malabo (Equatoriaal Guinea) om het brons.

Foto: AFP Gervinho viert met ploegmaat Drogba

Foto onder: Reuters

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio