Kleutertje met immuunziekte volgt klasje via skype

Tibo (3) lijdt aan een zeldzame ziekte waardoor hij niet in contact mag komen met andere kinderen. Zijn ouders bedachten daarom een systeem om hem via skype elke dag de lesjes in de kleuterklas te laten volgen.

drombouts

Al wat de kleutertjes in De Bijtjes in de Antwerpse Offerandestraat doen, doet kleine Tibo ook. Alleen in zijn woonkamer in Schoten. Vijftien kilometer verder, maar toch ook een beetje er bij.

"Tibo lijdt aan het nefrotis-syndroom", vertelt mama Tania Caluwé (36). "Dat is een auto-immuunziekte die de opname van eiwitten door het lichaam verstoort. Wordt Tibo ziek, dan stoppen zijn nierfilters met het opnemen van eiwitten. Zijn nieren blokkeren, waardoor zijn lichaam stilaan zichzelf vergiftigt. Mijn zoontje mag dus absoluut niet in aanraking komen met virussen of bacillen"

Haar arts vertelde Tania over Bednet, het initiatief waarbij langdurig zieke kinderen via het internet les krijgen en zo verbonden blijven met hun klas en hun leraars. "Maar Bednet is pas voor kinderen vanaf 6 jaar", zegt Tania.

Met twee eenvoudige webcams, een internetverbinding via skype, heel veel goede wil en al even goede afspraken heeft Tibo nu zijn eigen Bednetje. "In het begin was het even wennen", vertelt juf Sabine. "Voor de kindjes, maar ook voor mij. Iemand die constant over je schouder meekijkt in je klas, het is niet evident."

"Maar het feit dat ik Tania goed ken, hielp natuurlijk wel. Ik overloop met haar de activiteiten van de volgende dagen en zij neemt het materiaal dat daarvoor nodig is mee naar huis. Zo kan Tibo verven als wij verven, knippen als wij knippen."

"Skype kan het contact met kinderen natuurlijk niet vervangen", zegt Tania. "Als puntje bij paaltje komt, is en blijft Tibo alleen. Maar hij geniet er van. Hij vindt het super!"

Wim Daeninck

Foto Evelien de Jonghe

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio