26 magistraten willen zitje in Hoge Raad voor Justitie

Antwerpen is goed vertegenwoordigd bij de kandidaten voor de Hoge Raad voor Justitie. Tien van de 26 magistraten die kandideren voor een zitje in deze HRJ komen uit de provincie Antwerpen.

jdewit

Op 2 maart 2012 kiezen de 2.500 Belgische rechters en parketmagistraten hun 22 vertegenwoordigers in de Hoge Raad voor de Justitie (HRJ). Elf daarvan zijn Nederlandstalig. Hun mandaat loopt vier jaar.

Annick Van Uytsel

De HRJ moet rechters voordragen voor benoeming en bevordering om zo de politieke invloed in het gerecht terug te dringen. Hij handelt ook klachten van burgers af. De HRJ kan bovendien audits doen naar de werking van een bepaalde rechtbank of parket. Zo onderzoekt de HRJ momenteel wat de parketmagistraten en onderzoeksrechters fout deden in het onderzoek naar de moord op Annick Van Uytsel. Maar de HRJ kan zelf geen tuchtsancties opleggen. De HRJ geeft bovendien adviezen over zaken die de rechters aanbelangen. Zo wil hij bv. dat het assisenhof wordt afgeschaft.

Ondertussen zijn de kandidaturen bekend. Er zijn 26 kandidaten voor de 11 Vlaamse functies. Veertien van deze kandidaten zijn magistraten die recht spreken, twaalf werken op het openbaar ministerie.

De provincie Antwerpen is behoorlijk goed vertegenwoordigd met liefst 10 van de 26 kandidaten. Het gaat om zeven zetelende rechters: onderzoeksrechter Bruno De Hous, jeugdrechter Christion Denoyelle, toegevoegd jeugdrechter Katrien Geukens, toegevoegd rechter Helena Eeckeleers , zetelend rechter Hans Smeyers (Antwerpen), raadsheer Nico Snelders (foto, Antwerps Hof van Beroep), vrederechter Erik Van den Eeden (Kontich). De twee toegevoegde rechters kunnen overal in Antwerpen en Limburg ingezet worden.

Naast die zeven zetelende rechters zijn ook nog drie parketmagistraten kandidaat: Franky De Keizer (hof van beroep), Regina Gymza (arbeidsauditeur Turnhout) en Marc Verhelst (hof van beroep).

Limburg

Omdat de twee toegevoegde rechters en de drie leden van het Antwerps Hof van Beroep ook voor de provincie Limburg bevoegd zijn, kan je in theorie spreken van vijf Limburgse kandidaten.

Nico Snelders, Erik Van den Eeden en Franky De Keyzer zijn momenteel al lid van de Hoge Raad voor Justitie.

Meer informatie over de Hoge Raad voor Justitie vindt U op de expertenpagina van John De Wit.

JDW