Gaat Contador in beroep tegen zware dopingstraf?

Gaat Contador in beroep tegen zware dopingstraf?

Gaat Contador in beroep tegen zware dopingstraf?

Print
Legt Alberto Contador zich neer bij de zware sanctie die hij kreeg van het TAS of gaat hij in beroep? Een antwoord op die prangende vraag krijgen we vermoedelijk vandaag via een persconferentie.

Anderhalf jaar was het wachten op een uitspraak van het Internationaal Sporttribunaal TAS in de zaak-Contador. Gisteren viel het verdict: El Pistolero wordt met terugwerkende kracht tot 5 augustus 2012 geschorst.

Verschillende wielerfans -en kenners vinden die straffen zwaar overdreven. Wat Contador en zijn entourage zelf vinden weten we pas vandaag wanneer zijn team SaxoBank een persconferentie houdt. In hotel Las Artes in Pinto, de woonplaats van de renner, zal hij samen met teameigenaar Riis de pers in de ogen kijken.

Op die persconferentie wordt vermoedelijk ook duidelijk of El Pistolero in beroep gaat tegen de uitspraak. Dat kan in eerste instantie bij het hooggerechtshof in Zwitserland. Maar uitsluitend om procedurele fouten aan te klagen.

Prijzengeld

Nog een vraag die om een antwoord smeekt: wat met het prijzengeld dat Contador verdiende in de wedstrijden waaruit hij door het TAS werd gekeild.

UCI-woordvoerder Enrico Carpani verwacht dat de organisatoren van die koersen hun prijzengeld zullen terugeisen. "Al is dat niet ons probleem", aldus Carpani.

"ASO, de organisator van de Tour, zal nu bijvoorbeeld het prijzengeld voor de eindzege van 2010 aan Andy Schleck moeten overhandigen. En waarschijnlijk zal het dat bedrag terugeisen van Contador."

Een eindzege in de Tour is 450.000 euro waard. Contador won sinds juli 2010 ook de Ronde van Italië en acht andere wedstrijden.

WorldTourstatuut

Een andere vraag: wat met het WorldTourstatuut van Saxo-Bank nu het de punten van Contador verliest? Daarover beraadt de UCIlicentiecommissie zich nog.

LLN

Foto: AFP

Lees ook: Contador voor twee jaar geschorst

MEEST RECENT