Nieuw verkeersbord voor fietsers wettelijk niet in orde

Nieuw verkeersbord voor fietsers wettelijk niet in orde

Nieuw verkeersbord voor fietsers wettelijk niet in orde

Print
De nieuwe regel die fietsers toelaat voorbij een rood licht te rijden om rechts af te slaan op een kruispunt of rechtdoor te gaan op een T-kruising, moet al worden herschreven. De regel gaat namelijk in tegen een basisverkeersregel: een werkend verkeerslicht heeft altijd voorrang op een bord. Bovendien staat er een taalfout in de wettekst.

Eugeen Van Aerschot, kenner van het verkeersreglement en maker van de website gratisrijbewijsonline.be, signaleerde het hiaat. "Ze hebben de mond vol van een vereenvoudiging van het verkeersreglement en dan doen ze zoiets", klaagt hij in Het Nieuwsblad.

Bij de federale overheidsdienst Mobiliteit zitten ze verveeld met het probleem. "Maar ja, het initiatief kwam van enkele parlementsleden (die de regel invoerden in lopende zaken, nvdr.), wij hebben er niets aan kunnen doen", zegt woordvoerder Thomas De Spiegelaere.

De staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (CDH), die net als zijn voorganger Etienne Schouppe (CD&V) geen voorstander is van de nieuwe regel, laat via zijn woordvoerster weten dat de flater zo snel mogelijk gecorrigeerd moet worden.

Taalfout

De parlementsleden moeten het bewuste artikel 6 van het verkeersreglement laten herschrijven, opdat de twee borden erkend worden als uitzondering. Inmiddels is de tekst al in het Staatsblad verschenen, maar hij geldt niet zolang dat artikel niet aangepast is.

Daarbij moeten ze bovendien de Franstalige wettekst aanpassen. In de Nederlandstalige tekst staat dat de fietsers nog voorrang moeten verlenen aan andere "weggebruikers", dat zijn bestuurders en voetgangers. In de Franstalige versie staat er alleen "bestuurders".

MEEST RECENT