Buurtbewoners dagvaarden voedingsbedrijf voor overlast

Buren dagvaarden vandaag voedingsbedrijf Vaco voor het vredegerecht. Ze zijn de overlast beu en willen dat de rechter het bedrijf dwingende maatregelen oplegt.

jrosquin

De ruzie tussen voedingsbedrijf Vaco bv en een aantal omwonenden escaleert. De buren zijn de jarenlange overlast van het bedrijf naar eigen zeggen hartsgrondig beu en stappen naar de vrederechter om Vaco te verplichten zich aan de regels te houden. Maar ook binnen het bedrijf stijgt de temperatuur: vakbond ACV kondigt aan om woensdag te betogen.

“Jaren hebben we informeel onderhandeld, maar we werden alleen maar gesust”, zegt Rita Aerts die net zoals haar buren al tientallen jaren op de Oude Baan woont. “Een verzoening voor de vrederechter leverde niks op. We willen Vaco niet weg, maar eisen ons recht op levenskwaliteit nu voor de rechtbank op.”

Lawaai vanaf 4 uur

De overlast die de buren ervaren dateert vanaf de dag dat de kleine kmo, die Vaco eind jaren negentig was, fors ging uitbreiden. “Vanaf 2005 was het gedaan met de rust”, zegt overbuur Willy Colson.

“We hebben vooral last van lawaai door de vrachtwagens die er van 4u ’s ochtends tot 22u komen laden en lossen. Het gerammel van de bakken met producten die er in en uit worden geladen, houdt ons uit onze slaap. Wij eisen dan ook een verbod op alle activiteit in het bedrijf van 7u tot 19u. Bovendien zorgen de riolen vaak voor geurhinder. Vaco gebruikt ook een niet-vergunde parking.”

Groenscherm

Vooral het feit dat het bedrijf verzuimde een groenscherm aan te leggen -zoals verplicht in de stedenbouwkundige vergunning van 2006- zit de buren dwars. “Rondom het bedrijf moet een groene wal van drie meter hoog en drie meter dik staan om geluidsoverlast en inkijk vanuit het bedrijf in de burenwoningen te beperken”, zegt Rita Aerts. “Maar die is er nooit gekomen. Het schepencollege heeft nu op 19 december 2011 opnieuw een besluit genomen om het bedrijf tot de aanleg van dit groenscherm te verplichten, maar we vrezen dat Vaco hier weer onderuit gaat komen en dat het een regularisatie van de bestaande toestand gaat krijgen. Ze zijn namelijk zopas inschikkelijk geweest bij een grondafstand die noodzakelijk was om de Westerlosesteenweg aan de leggen.”

Kritiek is er ook op burgemeester Luc Peetermans (CD&V), die te laks zou omspringen met de permanente milieu- en stedenbouwkundige overtredingen van het bedrijf. “Vaco zet ook het eigen werkvolk tegen ons op”, meent Aerts. “Ik werd recent aangevallen en bedreigd door een werknemer toen ik op de openbare weg foto’s nam van Vaco.”

Marc Helsen

Foto: BDD

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio