Chaos compleet: recordfile door sneeuwval

Print

Chaos compleet: recordfile door sneeuwval

Antwerpen - De maximale filelengte op de Belgische snelwegen is vrijdagavond opgelopen tot 1.275 kilometer. Die recordlengte werd om 18.17 uur genoteerd door Touring Mobilis. Sindsdien nam de filelengte weer af.

Heel het land is bedekt onder een witte laag en de sneeuwval stuurde de avondspits volledig in de war. De strooidiensten zijn heel de dag druk in de weer geweest om de hinder tijdens de avondspits te beperken, maar toch was er erg veel chaos op de weg.

Omstreeks 17 uur stond er al 1.000 km file op de Belgische snelwegen en dat liep nog op naar meer dan 1.200 km. Met de secundaire wegen erbij ging het zelfs om meer dan 4.000 km file. Het record van 948 kilometer file -van 10 februari 2010- is dus gesneuveld.

De combinatie van verse sneeuw, verminderde zichtbaarheid en enkele kleine incidenten zorgden overal in Antwerpen, Vlaams-Brabant en Limburg voor vertragingen op de weg. De situatie in Antwerpen was het meest problematisch, zegt Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum.

Spoor

"De hinder op het spoor valt mee", aldus Frédéric Petit van Infrabel rond 17 uur. "Hier en daar moesten treinbestuurders hun snelheid aanpassen door de sneeuw, met kleine vertragingen tot gevolg." Vanuit Brussel reed ongeveer één trein op de drie te laat.

De grootste hinder was te vinden op de hogesnelheidslijn tussen Antwerpen en Nederland. Omdat Nederland als gevolg van de sneeuw zijn hogesnelheidsnet heeft gesloten, moeten de hst's over de klassieke spoorlijn.

Bussen

Ook de bussen van de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij De Lijn ondervonden vrijdagavond heel wat hinder van de sneeuw. De dienstverlening verliep overal verstoord met vertragingen van een halfuur tot een uur.

Lees ook: Chaos in Nederland door sneeuwval

Hebt u foto's van de eerste sneeuw? Stuur ze ons via www.gva.be/winterpret.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio