Voetbal blijft veilige sport, aantal blessures neemt af

Voetbal blijft veilige sport, aantal blessures neemt af

Voetbal blijft veilige sport, aantal blessures neemt af

Print
Het aantal blessures bij Belgische voetballers is in tien jaar tijd met 21 procent afgenomen. Dat blijkt uit een studie van het Universitair Ziekenhuis Leuven in samenwerking met de Belgische Voetbalbond.

In het seizoen 2009-2010 werden er bij 415.934 aangesloten spelers 24.801 blessures vastgesteld, in 1999-2000 waren er dat nog 31.563 bij 417.462 aangeslotenen. Het voetbal blijft ook een veilige sport. In het basketbal bijvoorbeeld ligt het blessurerisico drie procent hoger.

De voornaamste oorzaak voor de daling is dat winterwedstrrijden sneller afgelast worden. Er worden in de winter vijf keer meer wedstrijden afgelast dan tien jaar geleden en dat had tot gevolg dat het aantal blessures in die periode met 40 procent daalde. In de lente, wanneer de afgelaste wedstrijden ingehaald worden, was er slechts een lichte stijging.

Het blessurerisico is het grootst wanneer de spelers na een rustperiode de competitie hervatten. In de provinciale en regionale afdelingen is het risico op blessures 73 procent hoger dan in nationale. Dat heeft alles te maken met de staat van de velden en de fysieke voorbereiding. Jongeren blesseren zich twee keer minder vaak dan volwassenen, maar hun blessures zijn wel ernstiger, waarbij vooral het hoge aantal polsbreuken opvalt.

De KBVB wil de resultaten van deze studie gebruiken om het aantal blessures nog meer te verminderen. Maar het gebruik van bijvoorbeeld een polsbescherming bij jongeren, kan de bond niet opleggen. Dat moet van de wereldvoetbalbond FIFA of de Europese voetbalfederatie UEFA komen.

Belga

MEER VOETBALNIEUWS