Hoe kan u daklozen helpen?

Hoe kan u daklozen helpen?

Hoe kan u daklozen helpen?

Print
Antwerpen - De temperaturen maken een diepe duik en vele mensen staan nu ook letterlijk in de kou. De nood aan warme kleding, warme maaltijden of zelfs gewoon een dak boven het hoofd is groot. Veel organisaties willen die mensen helpen overwinteren. Wilt u ook een handje toesteken maar weet u niet goed waar te beginnen? Deze adressen in Groot-Antwerpen wijzen u de weg.
 • naar hun site.: (Dambruggestraat 304, Antwerpen, 03/232.08.24)

  De Biekorf is een nachtopvangcentrum voor daklozen. Tegen een kleine vergoeding kunnen zij er eten, douchen en overnachten. De Biekorf werkt met vrijwilligers en kan altijd extra handen gebruiken.


 • DakAnt: (Helmstraat 91, Borgerhout, 03/272.53.84)

  Deze organisatie richt zich op moeders met kinderen tot 12 jaar die weinig kansen krijgen. Zij hebben hele specifieke noden, daarom verwijzen we u door De Biekorf


 • Zenith vzw: (Ballaerstraat 94, Antwerpen, 03/237.28.68)

  De tweedehandswinkel van het Leger des Heils in Antwerpen is steeds op zoek naar tweedehandsspullen, en nu is winterkleding natuurlijk zeker welkom.


 • Leger des Heils: (De Marbaixstraat 22, Antwerpen, 03/213.15.75)

  Zenith ondersteunt gezinnen die onder de armoedegrens leven met voedselpakketten en kleding. Als u oude maar warme kleding overheeft, kan u hen daarmee verder helpen.


 • Moeders voor Moeders: (Lange van Ruusbroecstraat 86, Antwerpen, 0494.38.76.40)

  Vzw Daklozenhulp Antwerpen deelt tussen oktober en maart wekelijks op zondag kleding en voedsel uit aan het Koninklijk Atheneum aan de Rooseveltplaats. Zij zoeken vrijwilligers voor onder andere de voorbereiding van de bedeling.


Initiatief

Spontaan ontstonden in het hele land al een aantal initiatieven om opvang en winterkleding voor daklozen te organiseren en te verzamelen:

 • Hans Van Meeuwen uit Laakdal roept op Facebook op om warme dekens, slaapzakken en winterkleding in te zamelen voor de Weggeefwinkel in Antwerpen (contact: 0497/81.41.61);
 • Katelijn Van Berendonckx zamelt bij haar thuis in Kontich warme kleding, slaapzakken, sjaals en mutsen in voor de Biekorf (contact: 0477/34.45.47);
 • De moslimexecutieve roept de Belgische moskeeën op om hun deuren open te zetten voor mensen zonder verblijfplaats;
 • Belgacom heeft honderd plaatsen in één van haar gebouwen, twittert het bedrijf;
 • En ook concertzaal Ancienne Belgique in Brussel meldt op Twitter dat ze een appartement ter beschikking stelt.

Neemt u initiatieven om daklozen te steunen, bijvoorbeeld door warme kleding of soep uit te delen? Of kent u mensen die in de bres springen voor zij die geen dak boven het hoofd hebben in deze koude?

Stuur uw verhaal via mail! Vergeet ook uw contactgegevens niet.

An Van Baelen

Foto: Wim Hendrix

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio