De Block: "Wie gisteravond een bed wilde, kreeg er een"

De Block: Wie gisteravond een bed wilde, kreeg er een

De Block: "Wie gisteravond een bed wilde, kreeg er een"

Print
"Iedere asielzoeker of dakloze die woensdagavond een bed wilde, kreeg er een. Want er bleven nog vele beschikbare bedden leeg." Dat zei staatssecretaris Maggie De Block (Open Vld) zopas in de Senaat aan Filip Dewinter (VB) en Zakia Khattabi (Ecolo).

De Block werd daar bevraagd over de 'asielcrisis', maar veel nieuw leverde dat niet op. De Block beklemtoonde dat men een onderscheid moet maken tussen deze tijdelijke opvangplaatsen voor mensen die anders in de vrieskou moeten trotseren en de opvangplaatsen voor asielzoekers.

"Er komen géén nieuwe opvangplaatsen voor asielzoekers bij. Wel maken wij nu een studie over hoe we de bestaande plaatsen efficiënter kunnen herschikken. Ik ga geen kazernes sluiten om er dan op een andere plaats weer te openen", zo luidde het nog.

ICT

Senatrice Dalila Douifi (sp.a), die in een vroeger leven het asielbeleid nog mee opvolgde op het kabinet van Binnenlandminister Johan Vande Lanotte, wilde weten waarom in Vlaanderen alleen al nog 100 opvangplaatsen voor asielzoekers leegstaan, terwijl we aan de andere kant bedden moeten zoeken. Douifi laakte de gebrekkige ICT van Fedasil, de dienst die de opvang van asielzoekers organiseert.

De Block gaf toe dat de informatica van Fedasil deels verouderd is. "We werken nog met een fax, terwijl het overzicht van de lege plaatsen in de plaatselijke opvangcentra elektronisch zou moeten worden bijgehouden." De staatssecretaris zegde ook dat er wat schort aan de manier waarop asielzoekers van een opvangcentrum kunnen overgaan naar een lokaal opvanginitiatief, zeg maar naar een woning in een gemeente. "Ze krijgen vier dagen bedenktijd en kunnen dan ook nog weigeren, zodat die woning soms een week leegstaat. Ook dat systeem moet herbekeken worden".

Meer over het eerdere asieldebat in de Kamer, leest U hier.

JDW

Foto Photo News

MEEST RECENT