Driekoningenstraat-Statiestraat wint prijs Publieke Ruimte 2012

Driekoningenstraat-Statiestraat wint prijs Publieke Ruimte 2012

Driekoningenstraat-Statiestraat wint prijs Publieke Ruimte 2012

Print
Berchem - De prijs Publieke Ruimte is een initiatief van Steunpunt Straten, het kenniscentrum voor publieke ruimte, en zet sinds 2008 de beste realisaties voor de (her)inrichting van openbare ruimtes in de kijker. Dit jaar verkoos de onafhankelijke jury de Berchemse Driekoningenstraat-Statiestraat uit de vijf genomineerden. "De herinrichting van de Driekoningenstraat-Statiestraat is voorbeeldstellend voor steden en gemeenten die worden geconfronteerd met prestigeverlies in winkelstraten", verklaart juryvoorzitter Jan Vilain van Steunpunt Straten de keuze van de jury. "Verscheidene factoren hebben bijgedragen tot het welslagen van het project, maar de jury looft het district vooral om de drastische keuze voor een nieuwe verkeerscirculatie en de directe betrokkenheid van buurtbewoners en handelaars."
De heraanleg, ontworpen en uitgevoerd door het Antwerpse bureau Stramien, duurde twee jaar. De opvallendste veranderingen waren de keuze voor een éénrichtingsstraat, zone 30, het gebruik van natuursteen en de vloerfontein op het Frans Jochemsplein. Pascal Jacques, de voorzitter van de plaatselijke winkeliersvereniging, kan zich vinden in het jury-oordeel. "De winkeliers hebben gedurende twee jaar door de zure appel heen moeten bijten, maar het is het resultaat dat telt", zegt de fiere Pascal Jacques (Open VLD). "En dat mag er zijn. Doordat we het wijkcirculatieplan hebben aangepast, door eenrichtingsverkeer in te voeren, en met de heraanleg hebben we de herbergzaamheid van de straat vergroot. Het was een hele heropwaardering voor de buurt en dat heeft waarschijnlijk het verschil gemaakt. Laat ons niet vergeten dat Oud-Berchem een schitterend patrimonium heeft."

De andere genomineerden voor de prijs Publieke Ruimte waren het Kerkplein en Leiedam in Deinze, het Arbedpark Noord en Malpertuus in Gent en de Dijleterrassen in Leuven. De prijs werd woensdagavond uitgereikt, op de Dag van de Openbare Ruimte, door Brussels staatssecretaris voor mobiliteit Bruno De Lille.  

  TVDB

Foto Wim Hendrix

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio